CMD Nieuwsbrief - April 2020
01-04-2020 10:17  |  1636  |  A+ | a-
Vandaag breekt een nieuwe zonnige dag aan. In andere omstandigheden hadden we nu al de eerste kilometers achter de kiezen en kozen we een gezellig terrasje uit voor een warm kopje koffie.
 
Het kriebelt om de motorfiets op te kruipen en een ritje te maken. We zitten dag in dag uit opgesloten tussen vier muren. Logisch dat we snakken naar een bevrijdend ritje…
 
Niet geheel onverwachts las ik daarnet dat meer dan 11.000 motorrijders een petitie tekenden om het recreatief motorrijders opnieuw toe te laten. Een vraag richting onze overheid zodat wij als motorrijder een uitzondering krijgen om ritjes te maken. Want lopen en fietsen mag ook? Ieder zijn ontspanning, toch? Wanneer wij met de motor rijden kunnen wij ook eens ontsnappen uit die vier muren. Ontsnappen uit ons eigen huis dat op dit moment ook onze bureau, kinderopvang, indoor speeltuin en scoutslokaal tegelijkertijd is… Wat zou het fijn zijn moest de overheid het toelaten een ritje te maken met onze favoriete tweewieler. Daar teken ik voor! Of niet…?
 
De trilling van mijn gsm naast mijn laptop trekt mijn aandacht. Een korte blik naar het schermpje ernaast zegt het volgende: 98 nieuwe overlijdens in ons land en momenteel liggen 4920 patiënten in het ziekenhuis. Op 24 uur tijd stierven 98 mensen aan het Coronavirus. Waanzinnig vind ik dat! Dat cijfer is meer dan het dubbel van het aantal motorrijders dat in het volledige kalenderjaar van 2018 in Vlaanderen het leven lieten. Op één dag tijd maakte dit virus dus meer slachtoffers. Hallucinant!
Alle mensen die afgelopen dagen overleden omwille van dit virus laten honderden, zo niet duizenden, mensen achter met een verslagen gevoel. Zij kunnen amper steun vinden bij elkaar want een troostende knuffel of zelfs een stevig handdruk is in deze tijden niet toegestaan. Hun huis wordt naast bureau, speeltuin, kinderopvang,… ook nog eens een koffietafel en ruimte om te rouwen.
 
Het moet verschrikkelijk zijn om iemand te verliezen omwille van een virus waar voorlopig nog geen remedie voor bestaat. De richtlijnen zijn voornamelijk, blijf in uw kot. Veel duidelijker kan een boodschap niet zijn volgens mij. Enkel zo zullen we de verspreiding van dit virus beperken.
Op de motofiets verspreiden we dit virus toch niet? Ik ben geen viroloog, maar deze stelling lijkt mij zeker te kloppen. We dragen op de motorfiets handschoenen, een helm en houden voldoende afstand van elkaar. De kans op een besmetting zal enorm klein zijn. Nogmaals, ik ben geen viroloog, maar om het uit te drukken in de woorden van wielerkampioen Alberto Contador zou ik durven inschatten dat de kans om iemand te besmetten 0,00000000005% is. Je zal op de motorfiets niet snel iemand besmetten of besmet worden. Schrik hebben van het virus hoeft niet op de motor. De kans is immers veel groter dat je terecht komt in een verkeersongeval want een ongeval is helaas snel gebeurd.
En dat kan ook zware gevolgen hebben, zeker als kwetsbare weggebruiker in het verkeer. In dat geval moeten we rekenen op onze helden van vandaag. Ambulanciers en ziekenhuispersoneel geven jou hopelijk de nodige zorgen. Ondanks de goede voorbereidingen moet het personeel op dit moment overuren draaien om alle patiënten de nodige zorgen te bieden. Het moet jouw zoon, dochter, moeder, broer, vriend of buur maar zijn die getroffen wordt door het Coronavirus en niet de nodige zorgen krijgt omdat de zorgverlener een gevallen motorrijder moet oplappen. De zorgverleners hebben nu al amper tijd om uit te rusten want morgen zal de situatie niet meteen veranderd zijn. Ik hoop dat zij op tijd naar hun gezin kunnen en een paar minuten tijd vinden om te skypen met vrienden en familie. Ik wil alle zorgverleners die tijd gunnen. Zij verdienen dat. Zeker nu. Die tijd wil ik hen niet afnemen omdat ik zo nodig een motorritje wou maken.

Maar diezelfde Alberto Contador zou hier toch gewoon op zijn fiets mogen springen en een ritje rijden? Als hij hier geraakt uiteraard want voor wie het nog niet wist, dit is een wereldwijd probleem.
Ik hoor de petitietekenaars al denken: Als je mag fietsen, waarom mogen wij dan geen ritje maken met de motor? Je kan toch ook een ongeval hebben met de fiets? Ook deze stelling lijkt mij correct.
Moeten we aan onze overheid vragen om een lijst op te stellen waarin staat welke vormen van wandelen, lopen en fietsen worden toegelaten? Op die manier kunnen enkel de fietstochten met een oude damesfiets worden toegelaten. Dan is het eerlijk voor iedereen, toch? We roepen wat ministers samen die een aantal dagen discussiëren om een lijst te publiceren waarna we op z’n Belgisch weer heel wat uitzonderingen kunnen bedenken zodat de lijst overbodig wordt.
 
Vinden we dat nodig? Willen we dat onze ministers in deze huidige situatie zich bezighouden om regeltjes en uitzondering te maken op hobby’s van de burgers? Als voor jou het antwoord op deze vragen ‘JA’ is, dan moet je zeker de petitie tekenen.
 
Wat dan met het financieel verlies van de motorrijder? De inschrijving van de motorfiets, de verzekering, de verkeersbelasting,… Dit kost ons allemaal geld en we krijgen er niets voor in de plaats! Ook dat weerklinkt in de petitie die ik las. Iedere dag dat we langer in ons kot moeten blijven kost onze economie waanzinnig veel geld. Gigantisch veel mensen zitten thuis. Ze kunnen of mogen niet werken. Zij zullen misschien maanden hun hobby niet meer kunnen uitoefenen omdat ze financiële zorgen hebben. Iedere dag dat we vroeger verlost zijn van dit virus betekent een enorm verschil.
 
Motorrijders, het is voor heel veel mensen een zware periode. We lopen de muren op. Onze motorfiets staat in de garage te wachten. Hij wil op de baan al brullend het genot van vrijheid vieren. Dat gevoel leeft sterk, maar weet dat wij door nu te rijden misschien wel de vrijheid van heel wat anderen kunnen afnemen. Het eigen plezier is op dit moment ondergeschikt aan de gezondheid van ons allemaal.
 
Laat ons nog even de raad opvolgen om geen ritjes te maken met de motor. Blijf in uw kot. Laat ons, solidair als motorrijders, samen snel door deze sombere periode komen. Als iedereen zijn steentje bijdraagt zal dit het snelste achter de rug zijn. Wij zijn als motorrijder heus niet de enige wiens vrijheid of hobby wordt afgenomen. Laat ons daarom nog even in ons kot blijven. Het plezier van het motorrijden zal nadien eens zo groot zijn.

Als organisatie zijn wij dagelijks bezig met opleidingen voor motorrijders en verkeersveiligheid. Wij willen het goede voorbeeld geven door de motor gedurende deze sombere periode aan de kant te laten staan.

Dirk

 
Top